Morgenstond historie

Deze herberg staat er al sinds 1890 en kenmerkt zich nog steeds door haar rustieke sfeer en ouderwetse gezelligheid. Toentertijd was de herberg al een belangrijke ontmoetingsplaats voor de dorpelingen en gaf ze onderdak aan reizigers en handelslui.

De herberg was, net als het dorp, lange tijd eigendom van de ‘Maatschappij Griendtsveen’. De uitbaters waren dan ook in dienst van die Maatschappij. Pas in 1962 veranderde dit, toen zowel het dorp Griendtsveen als de herberg verkocht werden aan de gemeente Horst.

De dorpelingen, die voorheen ook in dienst waren van de Maatschappij, troffen elkaar van oudsher in de herberg. Ze dronken hier hun borrel en kochten hun fles ‘snevel’ (jenever) voor thuis.
Het leven in de Peel was hard en de mensen leidde een zwaar leven. Ellende moest dan ook vaak worden weggedronken… Vooral als het uitbetaaldag was…

Deze markante plek in de Peel biedt ook vandaag nog haar gasten gezelligheid en rust op een traditionele wijze. Uiteraard is iedereen van harte welkom; dorpeling, toerist of toevallige passant.
Na een keer de sfeer, onze gastvrijheid en service te hebben ervaren, komt u zeker terug om nogmaals heerlijk te genieten.

Herberg De Morgenstond heeft voor iedereen plaats in de volgende ruimten:
Het ‘Café’
Het ‘Schaftlokaal’
Het ‘Groene Huis’
Het ‘Terras’

Uit 'Dit Zwarte Goud' van Toon Kortooms:
Toen de oude Lord aan onze kant van het kanaal de twaalf apostelwoningen had neergezet, groeide daar een klein gehucht, een vlek, een buurtschap van het dorp. Er vestigde zich, door de oude Lord daartoe aangezocht, een kruideniertje en er kwam een cafë. Geleidelijk aan breidde het gehucht zich uit.

 

Terug naar overzicht

morgenstond.jpg morgenstond.jpg
Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...