Ontdek de wereld van asperges

De oorsprong van asperges: het witte goud van Nederland

Wist je dat asperges al eeuwen worden gekweekt? Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Maar waarom noemen we ze eigenlijk het 'witte goud'? Dat heeft te maken met hun unieke groeiwijze. Asperges worden onder de grond geteeld, in zogenaamde aspergebedden. Daardoor krijgen ze hun bleke kleur. Bovendien is de teelt arbeidsintensief en de oogsttijd kort, wat ze extra kostbaar maakt. Het is een echt seizoensproduct, en dat maakt de smaak zo bijzonder. Bij Herberg De Morgenstond zijn we dol op deze veelzijdige groente. We kijken elk seizoen weer uit naar het moment dat we ze kunnen serveren. En jij, heb jij al zin in asperges?

Van veld naar bord: het proces van asperges kweken

Hoe komen die smakelijke asperges nou eigenlijk op je bord terecht? Het begint allemaal in het vroege voorjaar, wanneer de aspergeplanten uit de grond schieten. Omdat ze onder de grond groeien, blijven asperges wit. Ze krijgen geen kans om chlorofyl, het stofje dat planten groen maakt, te produceren. Zodra de asperge de juiste lengte heeft, wordt deze met de hand gestoken. Een arbeidsintensief klusje, maar het resultaat is het zeker waard. Na het steken worden de asperges gewassen, gesorteerd en direct gekoeld. Hierdoor blijven ze lekker vers. En dan is het tijd om ze te bereiden. 

Probeer het zelf: eenvoudige aspergegerechten om thuis te maken

Durf je het aan om zelf met asperges aan de slag te gaan? Vrees niet, het is makkelijker dan je denkt! Een eenvoudig en klassiek recept is asperges met ham, ei en botersaus. Kook de asperges eerst beetgaar in water met een snufje zout. Bak ondertussen wat plakjes ham knapperig en kook een eitje. Maak een simpele botersaus door boter te smelten en op smaak te brengen met een beetje citroensap. Leg de asperges op een bord, drapeer de ham eroverheen, giet er wat saus overheen en maak af met het gekookte ei. Smullen maar! En heb je de smaak te pakken? Experimenteer dan eens met andere ingrediënten. Asperges zijn ontzettend veelzijdig en gaan goed samen met bijvoorbeeld zalm, kip of zelfs een lekker stuk biefstuk. Veel kookplezier!

Kom jij ook de asperges proeven bij Herberg De Morgenstond?

Na alles wat je hebt gelezen over asperges, heb je vast zin gekregen om ze te proeven. En waar kun je dat beter doen dan bij ons in Herberg De Morgenstond? We serveren asperges op traditionele wijze, maar ook met een moderne twist. Onze chef weet precies hoe ze de delicate smaak van deze prachtige groente naar voren kunnen brengen. Dus waar wacht je nog op? Kom langs en geniet van het beste wat het aspergeseizoen te bieden heeft. Wij kijken er naar uit om je te mogen verwelkomen. Tot snel!

Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...