Nostalgisch café met biljart

Het café, geeft haar gasten het gevoel van... zoals een echt café moet voelen. In het oog springen de Perzische kleedjes op de tafeltjes, de mooie kolosale bar, het biljart, de aankleding met het verenigingsleven uit het dorp, historische foto's van het roemruchte verveningsverleden. 
Maar ook een boekenkast met het lachende gezicht van de bekende Peelromanschrijver Toon Kortooms.

Hier wordt in een gastvrije sfeer een goed glas bier, een mooi glas wijn en een lekkere hap geserveerd. Voor jaren terug heeft De Morgenstond
zelfs de nr: 5 bekleed in de nationale Café Top 100. 

In het café staan 5 zittafels, 3 statafels, een grote bar met in totaal 18 stoelen en 14 krukken.

 

Historie

 

Het oude café.

Het ontbreken van allerlei voorzieningen wordt meer en meer een probleem als het aantal vaste inwoners en seizoensarbeiders toeneemt. De maatschappij zorgt rond 1888/1889 voor een schooltje voor de kinderen van directie, opzichters en vaste arbeiders, een winkel, een ruimte om te kerken, een horecavoorziening. Het maatschappij-cafe en een bakkerij worden ingericht in wat nu het oorspronkelijke gedeelte is van de Morgenstond. Schrijver Herman Maas zegt in Peelomnibus over het bierhuis: Het was een nieuwerwets cafe zoals er op de meeste dorpen geen waren, luchtig en fris. Links van het cafe komen een kruidenierswinkel, woning voor de beheerder en schoollokaal. In deze laatste ruimte geeft een onderwijzer les vanaf 1889. Op zondagmorgen komen de katholieken er samen en op zondagmiddag de protestanten. Voor het eerste bierhuis en de eerste bakkerij van Griendtsveen gelden dezelfde voorwaarden als voor de naastgelegen winkel: eigendom van de maatschappij. Het personeel heeft geen zeggenschap in het beheer. Iedere week wordt de opbrengst afgedragen. De maatschappij kent een strenge controle van de boeken. Tot 1910 was hier dus duidelijk spraken van gedwongen winkelnering: De arbeiders werden gedwongen van deze voorzieningen gebruik te maken. De winst wordt echter grotendeels besteed aan ontspanning, aan de kerk, de school en de ziekenhulp. In het weekend kon het er ruig aan toe gaan in en rond het cafe. Het overmatige drankgebruik om de ellende van de voorbije week weg te spoelen bezorgden de huisartsen in de omgeving veel werk en vroeg om optreden van de marechaussee uit de plaatselijke kazerne.

 

Terug naar overzicht

cafe.jpg cafe.jpg
Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...