top of page
morgenstond-historie.jpg

Juist omdat het er zo gewoon is,   
is deze plek zo markant

Historie Morgenstond

Deze herberg staat er al sinds 1890 en kenmerkt zich nog steeds door haar rustieke sfeer en ouderwetse gezelligheid. Toentertijd was de herberg al een belangrijke ontmoetingsplaats voor de dorpelingen en gaf ze onderdak aan reizigers en handelslui.

De herberg was, net als het dorp, lange tijd eigendom van de ‘Maatschappij Griendtsveen’. De uitbaters waren dan ook in dienst van die Maatschappij. Pas in 1962 veranderde dit, toen zowel het dorp Griendtsveen als de herberg verkocht werden aan de gemeente Horst.

De dorpelingen, die voorheen ook in dienst waren van de Maatschappij, troffen elkaar van oudsher in de herberg. Ze dronken hier hun borrel en kochten hun fles ‘snevel’ (jenever) voor thuis. Het leven in de Peel was hard en de mensen leidden een zwaar leven. Ellende moest dan ook vaak worden weggedronken… Vooral als het uitbetaaldag was…

Deze markante plek in de Peel biedt ook vandaag nog haar gasten gezelligheid en rust op een traditionele wijze. Uiteraard is iedereen van harte welkom: dorpeling, toerist of toevallige passant.
Na een keer de sfeer, onze gastvrijheid en service te hebben ervaren, komt u zeker terug om nogmaals heerlijk te genieten.

Herberg De Morgenstond heeft voor iedereen plaats in de volgende ruimten:

Het ‘Café’
Het ‘Schaftlokaal’
Het ‘Groene Huis’
Het ‘Terras’

Uit 'Dit Zwarte Goud' van Toon Kortooms:
Toen de oude Lord aan onze kant van het kanaal de twaalf apostelwoningen had neergezet, groeide daar een klein gehucht, een vlek, een buurtschap van het dorp. Er vestigde zich, door de oude Lord daartoe aangezocht, een kruideniertje en er kwam een cafë. Geleidelijk aan breidde het gehucht zich uit.

Historie Griendtsveen

Dwars door het moerassige land van stilte en eenzaamheid de Peel, werd in 1866 een spoorlijn aangelegd. Horst kreeg samen met Sevenum een station! De gemeente Horst zou er op haar grondgebied in de 19e eeuw nog twee stations bij krijgen. Omstreeks 1880 werd ter hoogte van het na 1885 gestichte dorp Griendtsveen een station gebouwd, genaamd Halte Helenaveen, dat in 1944 werd verwoest. Het derde station van Horst verrees in 1885 in America. Dit gebouw werd in 1970 afgebroken.

 

~


De spoorlijn door de Peel was van groot belang voor de verveners. Vandaar dat Jan van de Griendt aannemer van de lijn was. Jan van de Griendt (1804 - 1882) was een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 één van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen".
Hij heeft het dorp Helenaveen gesticht. Zijn zoons Jozef en Eduard hebben de peelontginningen voortgezet. Sinds 1855 hebben de Van de Griendts peelgronden gekocht en gepacht van verschillende gemeenten, onder andere van Horst. Zij hebben het dorp Griendtsveen gesticht.

Vanwege de grote afstand tussen de twee dorpen gaf Eduard van de Griendt in 1895 opdracht om een kerk en een pastorie in Griendtsveen te bouwen. Kort na 1900 werden de meeste fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd, naar ontwerp van architect Louis Kooken (1867 - 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.

​

~

 

Tientallen jaren waren er grote activiteiten in de Peel. De turf was een gewild product, maar eens zou de Peel geheel verveend zijn! Wat overblijft is landbouwgrond. De verveners werden herenboeren!


In Griendtsveen was de vreemde situatie ontstaan dat praktisch het gehele dorp eigendom van één maatschappij was: de N.V. Maatschappij Van de Griendt's Land-Exploitatie. 

In 1956 kwam hieraan een einde door een overeenkomst tussen deze maatschappij en de gemeente Horst. Daarmee kwam ook een einde aan de honderd jaar durende exploitatie van de Peel (van 1855 tot 1956) door de familie Van de Griendt.

Morgenstond-Griendtsveens-Kanaal
bottom of page