Terras

Het terras gelegen aan de Helenavaart biedt
uitzicht aan het kerkje, het kerkplein, de oude
schoolmeesterswoning,de pastorie en de brug.

Het terras ligt overdag mooi in het zonnetje.
Bij hogere temperaturen vindt u beschutting
onder een enorme zonnewering en de diverse
parasols.

Het terras bied plaats aan 140 gasten verdeeld 
over 35 tafeltjes, wij serveren u aan tafel de
heerlijkste hapjes en de lekkerste drankjes. 

Free WiFi

 

Historie

 

In de geschiedenis van de herberg
heeft het café al altijd een terras gehad. zo luid:

In de nazomer van het jaar 1895 besluiten de heren Vuijck en Goethart – botanisten van professie – tot een driedaagse excursie naar de voor hen onbekende Peelstreek. Na een dag ploeteren door het veen, bereiken zij tegen de avond weer de bewoonde wereld. “Bij de overweg van de spoorbaan staat een kroeg en onder een afdak zitten de gasten rond een tafel op houten banken geschaard”, zo noteert Vuyck in zijn verslag,“een tafereel herinnerend aan de dagen van Teniers “.
Binnen de kortste keren bevinden de heren zich onder het genot van een smakelijk glas bier in een aangenaam gesprek met de gasten, “voor het meerendeel veenarbeiders”. Veel tijd hebben ze echter niet, want ze worden nog dezelfde avond te Helenaveen verwacht en dat is nog anderhalf uur gaans, maar ze hebben intussen wel begrepen “dat tegenwoordig voor het grootste deel slechts de bovenste veenlaag ontgonnen wordt, ten einde daarvan in de nabijzijnde fabrieken turfstrooistel te vervaardigen, dat in ontzettende hoeveelheden per trein wordt vervoerd”.

Het moet een van de eerste keren zijn geweest dat twee toeristen hun benen onder de tafel staken van het terras van wat later Herberg de Morgenstond zou gaan heten.
Volgens de annalen hadden de gebroeders Van de Griendt enkele jaren eerder - in 1889 om precies te zijn - in de naar henzelf genoemde veenkolonie het café laten bouwen, een bedrijfscafé, niet alleen om de dorst van de turfstekers te kunnen lessen, maar ook om “tevens het alcoholgebruik onder haar arbeiders enigszins te kunnen controleren”, zoals het heet in de geschiedschrijving over Griendtsveen van drs. Jos Pouls. De schrijver Herman Maas roemde de uitspanning als “een nieuwerwets café zoals er op de meeste dorpen geen waren, luchtig en fris.”

 

Terug naar overzicht

terras.jpg terras.jpg
Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...